14 Mayıs 2013 Salı

"ÇOCUĞUM HATA YAPMAZ" DİYEN BEDEL ÖDER

Gönderen Sema DOGRU zaman: 16:13 0 yorum


Uzmanlar uyarıyor: Ebeveynlerinin koruyuculuğunda, pişman olmayı bilmeyen en önemlisi hata yaptığının farkına varmayan çocuklar yine en çok ailesine zarar veriyor. 
Değişen Dünya, gelişen teknoloji insan davranışlarının da değişmesine neden oluyor. 30 yıl önce sokakta kavga eden çocuklarını ayırıp, birbirinden özür dileyen ebeveynler, günümüzde çocuğunu cezalandıran öğretmeni darp eden yetişkinler haline geldi. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocuğum hata yapmaz diyen aileler bedel ödüyor” dedi.
“Türkiye ve Dünya çocukları, hatalarını sorgulamayan, yanlışlardan hep karşı tarafı sorumlu tutan bir anlayışla yetişiyor. Bu da benmerkezci çocukların yetişmesine neden oluyor” diyen Prof. Dilbaz, hatalarını kabul etmeyen, yanlışlarının farkında olmayan çocukların yetiştirildiğine dikkat çekti.
Bebek doğduğu andan itibaren ilkel benliğinin devreye girdiğini ifade eden Prof. Dr. Dilbaz, ilk dönemlerde haz ilkesiyle hareket eden bebeğin herkesi emrinde istediğini, bir süre sonra çevrenin farkına varan bebekte gelişen egonun, üst benlik ve vicdanı oluşturduğuna vurgu yaptı. Çocuğun böylece toplumun neleri doğru neleri yanlış kabul ettiklerini algıladığını kaydeden Dilbaz,”Çocuk yetiştirirken doğru ve yanlışları ebeveynlerin onlara göstermesi gerekiyor” dedi.
ÇOCUĞA PİŞMANLIK DUYGUSU VERİLMELİ  


Gelişimde ebeveynin takınacağı tutumun önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz tutarsız davranışların çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğini hatırlattı ve şunları söyledi: “Burada ebeveynin takınacağı tutum çok önemli. Yapılan her hata karşısında ebeveyn aynı tepkiyi vermeli. Tutumlar tutarlı olmalı aksi halde çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrenemez. Çocuk suçluluk duygusunu yaşamalı. Pişmanlık duygusunu hissetmeli. Çocuğa yanlış yaptığını söylemek ona zarar vermez. Eğer hatalar söylenmezse çocuk benim yaptıklarım hep doğru der ve benmerkezci büyür.”
ÖZÜR DİLEME ÖZÜRLÜYÜZ
Gelişimde özür dilemeyi bilmenin de önemli olduğunu vurgulayan Dilbaz; “Toplum olarak maalesef özür dilemeyi bilmiyoruz. Özür dileme özürlüyüz. Yaptığımız yanlışı fark ettiğimizde karşımızdakini üzdüğümüzü, kırdığımızı fark ederek yapılan davranışımızın hatalı olduğunu o kişiye söylemeliyiz. Özür dilemeyi bilmeliyiz. ‘Benim çocuğum çok akıllı, benim çocuğum hata yapmaz’ anlayışı özür dilemekten aciz nesiller yetiştiriyor” diye konuştu. 


EN ÇOK HANGİ HATALAR YAPILIYOR?
Nesrin Dilbaz ebeveynlerin yaptığı hatalara dikkat çekti ve şu tavsiyelerde bulundu: “Kayıtsız şartsız benim çocuğum haklı diyerek yola çıkmamak gerekir. Bu durum gelecekte karşısına çıkacak olumsuz olaylarda bu bana ait, hatayı ben değil karşımdaki yaptı düşüncesine kapılmasına neden olur. Suçu kendinde hiçbir zaman aramaz. Dolayısıyla bunun en büyük bedelini de yine büyükler olarak ebeveynler öder. Bu algı gelecekte kişilik bozukluğuna bile neden olabilir. Yanlış karşısında çocuk özür dilemeyi öğrenmeli.
Son 20 yılda yapılan çalışmalar tüm dünyada benzer sorunların yaşandığı yönünde. Olumsuzluklar karşısında kişilerin kendi payını hesap etmemeleri, olumsuzluktan hep karşı tarafı sorumlu tutmalar insanlarla ilişkileri bozan nedenler. Bu çocuklar böyle doğmuyor. Masum doğan çocukları iyilik için yapacağım derken canavarlar olarak yetiştiriyoruz. Elimize bir hamur veriliyor. Bunun yüzde 10’u sadece genetik. Geri kalan tarafı çevre ve aile şekillendiriyor. O hamuru iyi yoğurmak gerekiyor. İyi insan olmanın erdemi kendi kadar başkasını da düşünmekten geçiyor. Hep ‘ben ben’ demeyen, ben dediği kadar da zaman zaman biz diyebilen, karşı taraf ne düşünür diye hesaplayan çocuklar yetiştirmek gerekir. Karşımızdakine nasıl davranırsak aynı tepkiyle cevap verir.”

Hapşıran Panda

Gönderen Sema DOGRU zaman: 15:59 0 yorum
Hapşıran panda ve ondan korkan yavrusu =)

Sakin Bebeklerin Sırrı Babada

Gönderen Sema DOGRU zaman: 15:56 0 yorum


İlk 3 ayı babalarıyla geçiren bebekler, daha mutlu ve sakin bir kişiliğe sahip oluyor

Doğumdan sonraki ilk üç ayda babalarıyla zaman geçirmeyen erkek çocuklarında davranış problemleri görülüyor.

Oxford Üniversitesi'nde görev yapan Doktor Paul Ramchandani’ye göre; ilk çocukluk devresinde davranış bozukluğu olan çocuklar yetişkinlik döneminde aşılması zor psikolojik problemlerle karşı karşıya kalıyor.

Bebek davranışı ve gelişimi ile ilgili olarak sadece anneler üzerine yoğunlaşıldığını belirten Ramchandani, babaların da bebekler üzerinde önemli rolü olduğunu vurguluyor.

192 aileyle yapılan çalışmada, anne ve babaların çocuklarıyla nasıl zaman geçirdikleri kaydedildi.

Çocukların davranışları incelenirken ailelere de psikolojik test yapılan çalışmada; babalarıyla daha fazla zaman geçiren ve iletişim halinde olan erkek çocukların, babalarından uzak olan çocuklara kıyasla daha sakin ve mutlu olduğu gözlemlendi.

Çocuk Psikolojisi ve Psikiyatrisi Dergisi'nin bugün yayımladığı çalışmanın sonuçlarına göre; doğumdan sonraki ilk 3 ay babalarıyla iletişimi olmayan erkek bebeklerde, 1 yaş sonrasında davranış problemleri görülmeye başlıyor.

14 Ekim 2012 Pazar

SEVGİ TOPLARI'MIZ =)

Gönderen Sema DOGRU zaman: 04:39 0 yorum
Ben çookk seviyorum canım kuzumu; oda çok seviyor canıı halasını =)
Yeğenim Samirle birlikte olduğumuz çok zaman sevgi ortamları oluşur. Güzel gözleri sevgiyle bakar gözlerimin içine. Gözleriyle, o minicik ellerinin dokunuşuyla bazende 'Halaaa' diye seslenişiyle hissettirir bu güzel sevgisini. Yaptığımız şeylere sevgimizden bir tutam ekleriz, işte o zaman daha bi güzel olur tadı. Tıpkı birlikte yaptığımız 'Sevgi Topları' gibi.

       Sizlerle bugün Samir'imle beraber yaptığımz sevgi toplarının tarifini paylaşacağım.
Malzemeler;
 Yarım çay bardağı süt
Yarım paket (125gr.) margarin 
 2 Yemek kaşığı şeker 
 2 Yemek kaşığı kakao
 
 1buçuk yada 2 paket bisküvi
Süslemek için ; pasta süsü, (dilerseniz hindistanceviziyle de süsleyebilirsiniz)
Yapılışı;
Mncelikle bisküvileri derin bir kabın içine boşaltınız ve onları kırınız. (çok minik olacak şekilde)


 Rondodan da geçirebilirsiniz.
 Margarini benmari usulü eriterek bisküvilerin üzerine dökün. (benmari usulü; margarini kaseye koyunuz ve bir kapta su ısıtınız. Bu kabın üzerine içinde margarin olan kasenizi, kabın içine düşmeyecek şekilde koyunuz. Böylece kaynayan suyun buharıyla margarin eriyecektir.)




Şekeri ilave ediniz.












Kakaoyu da ekleyiniz.














sütü de ekleyiniz.





Bütün malzemel eklendikten sonra güzelce yoğurarak malzemelerin karışmasını sağlayınız. Karıştıktan sonra küçük parçalar koparıp yuvarlayınız. Daha sonra isteğe göre süsleyerek sunabilirsin.








İşte bizim sevgi topumuzun son hali;

Herkese Afiyet Olsun  =)

12 Ocak 2011 Çarşamba

Solunum

Gönderen Sema DOGRU zaman: 09:43 0 yorum
Daha önce paylaştığım Solunumla ilgili deneyime hazırladığım kapağı sunuyorum sizlere;

ÇOCUK VE KARİKATÜR =)

Gönderen Sema DOGRU zaman: 05:16 0 yorum
 UÇAK GELİYOOOOR =)
 ALANINDA UZMAN BEBEK =)

YORUMSUZ =)

PİNOKYO ŞARKISINI BİLEN VAR MI?

Gönderen Sema DOGRU zaman: 04:59 0 yorum
PİNOKYO

Benim güzel tahtacığım
Senden kukla yapacağım
Testereyle keseceğim
'Tık tık, tık tık, tık' diye
Çivisini çakacağım
'Tak tak, tak tak, tak' diye
Çıplak olmaz, giydirelim
Bir elbise, diktirelim
Bir pantolon, bir de şapka
Oldu sana bir kukla
Pi, pi, Pinokyo
İsmi de olsun Pinokyo
 

ADAM OLACAK BİRİCİKLER Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez